Zászló EN Zászló HU Zászló SP Zászló RU Keresés

Hírek

hír teteje
hír alja

Magunkról

Tisztelt Partnereink,

Kapcsolatom a Najade uszonyokkal közel négy évtizedes múltra tekint vissza, bár az Alpin Najade-Fins Kft.-t csak 2013 elején alapítottam meg.
Már 1976-ban is - amikor versenyszerűen kezdtem el az uszonyos úszást – a Najade uszonyok számítottak talán a legjobb, azaz leggyorsabb uszony típusnak. Az akkori kialakítás a mostani Standard típushoz hasonlított.
A nyolcvanas és kilencvenes években, amikor edzőként, később vezetőként dolgoztam a Debreceni Búvárklubban, házilagosan módosítottam és fejlesztettem az eredeti Najade uszonyokat. A módosítások tesztelésében nagy szerepet vállaltak sporttársaim, tanítványaim, akiknek ezúton is köszönöm segítségüket.
Jelentős előrelépésre 2007-ben nyílt alkalom, amikor olyan üzleti konstrukciót sikerült kialakítani, hogy lehetőségem lett a gyártási technológiájába is beleszólni. Innentől alakultak ki a Speed és a Sprint típusok, amelyek szintén sok változáson mentek keresztül az évek során. Amellett, hogy a Najade uszonyok 100 %-ban gumiból készülnek, jelentős fejlődést jelentett az, hogy az uszonyok egyes részeit eltérő keménységű gumiból kezdtük el készíteni. A számos verzió mindegyikét úszok tesztelték.
A fejlődés nem áll meg, célom, hogy a Najade uszonyok jelentsék a legjobb választást a sportolóknak, amelyekkel a lehető legjobb teljesítményt tudják kihozni magukból. Előre is köszönök minden segítő szándékú vagy kritikus véleményt, amely segítséget jelenthet a Najade uszonyok jobbításánál.
Büszke vagyok arra, hogy sokat tettem azért, hogy a Najade napjainkban nemzetközileg ismert és elismert márkát jelentsen az uszonyos sportok világában.

Üdvözlettel:

Moravecz János
ügyvezetőA Najade uszonyok története

Megpróbáltunk utána járni az Najade uszonyok történetének, de csak részleges sikert értünk el. Nagyon megköszönjük bárkinek, ha az alábbiakat pontosítani tudja, vagy további információval tud szolgálni.

A Najade uszonyok (a mostani Standard típus elődje) fejlesztését a Kelet Német Köztársaságban (NDK, DDR), 1962-ban fejezték be, akkor kezdték el tesztelni. Az uszonyokat kifejezetten katonai célra fejlesztették ki, és gyártották a későbbiekben. Ezúton is, messzemenő elismerés illeti a német tervezőket, hiszen az akkori technikai szintet meghaladó, kiváló uszonytípust sikerült megalkotniuk.
Forrás: http://www.poseidon-archiv.de/html/1962.html
Később az uszonyokat más, volt szocialista országokban is elkezdték gyártani, így Magyarországon is, valószínűleg államközi megállapodások keretében.
Mivel a gyártás kis számban, csak hazai piacra történt, a gyártóknak nem érte meg, hogy a bármilyen fejlesztésbe invesztáljanak. Az 1989-es politikai rendszer változása után, amikor az állami cégek sokasága szűnt meg, vagy alakult át, a Najade uszonyok gyártása is majdnem teljesen leállt.
Változás 2006-2007-ben következett be, amikor Moravecz Jánosnak, mint a Debreceni Búvárklub akkori vezetőjének, sikerült megmentenie a Najade uszonyokat a feledésbe merüléstől. Innentől realizálódtak a gyártásban azok a fejlesztések, amelyek alapját a korábbi, az uszonyos úszóknál összegyűlt tapasztalatok képezték.
A Najade uszonyok nemzetközi elterjedésében az is szerepet játszott, hogy a CMAS 2006-ben felvette versenyszámként az uszonyos gyorsúszást (Bi-Fin) is. Magyarországon már korábban is nagy hagyománya volt az uszonyos úszásnak, beleértve az uszonyos gyorsúszást is. A magyar versenyzők nemzetközi sikerei nagyban hozzájárultak a Najade uszonyok ismertté váláshoz, mivel többségük ezt az uszonytípust használta.

A Najade szó a görög mitológiában szereplő najádok német megfelelője. A najádok a nimfák azon csoportja, akik a források, kutak, patakok gondozói. Bővebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Naiaszok.

facebook cmas szállítási feltételek adatvédelem paypal wirecard
Kosár